Dobro došli u on-line shop za Vaše poslovanje

×

Notice

COM_CUSTOMFILTERS_MENU_ITEM_MISSING

Kako je Tesla zamišljao naše vrijeme - od 2010. do 2035. godine?

TeslaNU članku objavljenom u časopisu "Liberty", u veljači 1937. godine, veliki inovator Nikola Tesla govori o ne tako dalekoj nam budućnosti. ''Čini mi se da sam oduvijek bio ispred svog vremena", rekao je Tesla.

Za Nikolu Teslu se 1937. već znalo da je otac radija, televizije, prijenosa energije, indukcionog motora i otkrića kozmičkih zraka. U to vrijeme objavio je postojanje do tada nepoznatog izvora energije, prisutnog svugdje oko nas i u neograničenim količinama; a u vrijeme kada je članak objavljen, radio je na razvoju uređaja za koji je tvrdio da će buduće ratove učiniti beskorisnim.

Veliki fizičari, kao što su Kelvin i Crookes, govore o njegovim pronalascima kao o čudima. "Tesla je", govorio je profesor A. E. Kennelly, sa Sveučilišta na Harvardu, prilikom dodjele Edisonove medalje Tesli, "postavio osnove za nova dostignuća širom svijeta... Ono što je on prikazao, predstavljalo je otkriće za znanost i umjetnost svih vremena". "Kada bi", primjećuje B. A. Behrend, čuveni pisac i inženjer, "se trebali odreći rezultata rada gospodina Tesle, kotači industrije prestali bi se okretati, stali bi električni automobili i vlakovi, naši gradovi bi se našli u mraku, mlinovi bi utihnuli i zamrli".

Teslina budućnost

"Predviđanje je nezahvalno. Nijedan čovjek ne može vidjeti predaleko u budućnost. Napredak i pronalasci razvijaju se u drugačijim pravcima od onih koje smo predviđali. Takvo je bilo moje iskustvo, mada sebi laskam da su događaji potvrdili mnoge razvojne pravce koje sam predviđao u prvoj trećini 20. st.

Izgleda da sam uvijek bio ispred svog vremena. Čekao sam devetnaest godina da proradi elektrana na Niagari zasnovana na mom sistemu, prošlo je petnaest godina prije nego što je moj patent za bežični prijenos signala, objavljen još 1893., našao univerzalnu primjenu. Najavio sam kozmičke zrake i moju teoriju radioaktivnosti 1896. Jedno od najznačajnijih otkrića - rezonantnost Zemlje - kao osnovi bežičnog prijenosa energije, koje sam objavio 1899., mnogi ne razumiju ni danas. Gotovo dvije godine nakon što sam obavio prijenos električne energije oko čitave planete, Edison, Steinmetz, Marconi i drugi tvrdili su da je nemoguće bežičnim putem prenijeti preko Atlantika čak i običan signal. S obzirom na to da sam nagovijestio toliko mnogo značajnih otkrića, mislim da neću mnogo pogriješiti ako pokušam predvidjeti kako će izgledati život u 21. stoljeću.

Život jeste i uvijek će biti jednadžba čije je rješenje neuhvatljivo, ali ona ipak sadrži određene poznate činjenice. Sa sigurnošću možemo reći da je život kretanje, iako nedovoljno poznajemo njegovu prirodu. Za kretanje je neophodno tijelo koje se pomiče i sila koja ga potiskuje i pomaže da savlada otpor. Čovjek, uopćeno, jeste masa koju potiskuje sila. Otuda se i opći zakoni u carstvu mehanike, koji važe za kretanje, mogu primijeniti i na čovječanstvo.

Postoje tri načina kako se može povećati energija koja određuje ljudski progres: prvo, možemo povećati masu. To bi, u slučaju čovječanstva, značilo poboljšanje uvjeta života, zdravlja, razvoja vrste i slično. Drugo, možemo smanjiti sile otpora koje usporavaju napredak, kao što su neznanje, glupost i religiozni fanatizam. Treće, možemo umnožiti energiju ljudske mase ovladavanjem silama svemira, kao što je sila sunca, oceana, vjetrova i plime i oseke.

Buda, Isus i mehanicizam

Prvom metodom ostvarujemo više hrane i opće blagostanje. Drugim se stvaraju uvjeti za mir. Trećim se povećava naša sposobnost da radimo i stvaramo. Napredak, bilo kakav, je nemoguć ukoliko naši napori nisu usmjereni ka povećanju blagostanja, miru i stvaralaštvu. Po tome je mehanicističko shvaćanje života jedinstveno s učenjima Bude i Isusa.

Mada nisam vjernik u ortodoksnom smislu, oslanjam se na religiju. Prvo, jer svaki čovjek mora imati neki ideal - religiozni, umjetnički, znanstveni ili humanitarni - da bi njegov život imao nekog smisla. Drugo, jer sve velike religije sadrže mudre preporuke za dobar život koje važe danas kao i u doba kada su nastale.

Ne postoji sukob između ideala znanosti i ideala religije, ali je znanost suprotstavljena teološkim dogmama jer se znanost zasniva na činjenicama. Za mene, svemir je jednostavno veliki stroj, koji nikada nije nastao i nikada neće nestati. Ljudsko biće nije izuzetak u prirodnom poretku stvari. Čovjek je, kao i svemir, stroj. Ništa ne dopire do našeg uma niti utječe na naše djelovanje, posredno ili neposredno, a da nije odgovor na poruke koje osjetilima primamo iz vanjske sredine. Zbog sličnosti naše konstrukcije i naše okoline, svi slično odgovaramo na slične utjecaje, a kao rezultat naših reakcija, dolazimo do razumijevanja. Tijekom svih ovih stoljeća, razvijali su se beskonačno složeni mehanizmi. Međutim, ono što mi zovemo "duša" ili "duh", nije ništa više od zbira svih funkcija tijela. Kada ove funkcije nestanu, nestaju i "duša" ili "duh".

Ja sam ove ideje iznio daleko prije nego što su bihevioristi, predvođeni Pavlovom u Rusiji i Watsonom u Sjedinjenim Državama, objavili koncept svoje nove psihologije. Ovo, očigledno mehanicističko shvaćanje nije u suprotnosti s etičkim shvaćanjima života. Opće prihvaćanje ovih postavki ne bi razorilo religiozne ideale. Danas su budizam i kršćanstvo najveće religije, i po broju vjernika i po značaju. Vjerujem da će njihova suštinska shvaćanja izgraditi novu religiju ljudske rase u 21. stoljeću.

Procvat samilosti i sažaljenja

Godine 2100. razvoj života bit će pod potpunom kontrolom znanosti. U prošlosti, zakonom borbe za opstanak, uglavnom su nestale manje podobne osobine. Čovjekovo novo osjećanje sažaljenja suprotstavlja se neumoljivom djelovanju prirode. Kao rezultat, nastavit će se očuvanje života, ali i razvoj nedovoljno prilagođenih pripadnika ljudske vrste. Jedina metoda koja bi odgovarala našem osjećaju civiliziranog ponašanja je sterilizacija i potiskivanje seksualnog instinkta kod neprilagođenih jedinki.

Nekoliko europskih i neke članice unije Sjedinjenih država odlučuju sterilizirati kriminalce i mentalno poremećene osobe. To nije dovoljno. Znanstvenici stalno vrše pritisak da se osnivanje bračne zajednice učini što težim. Svakome tko nije pouzdan roditelj neće biti dopušteno da stvara potomstvo. Za jedno stoljeće od danas, normalnoj osobi bit će jednako neprihvatljivo da opći s neprilagođenim pripadnicima društva kao i s običnim kriminalcima.

Higijena i fizička kultura bit će priznati dijelovi obrazovnog sistema i državnog aparata. Ministar za higijenu i fizičku kulturu, 2035. godine, u vladi tadašnjeg predsjednika SAD, bit će značajniji od ministra odbrane.

Zagađenost naših obala, kao što je danas oko New Yorka, za našu djecu i unuke bit će nezamislivi kao što je nama nezamisliv život bez vodovoda i kanalizacije. Opskrba vodom će se strogo nadzirati, a samo lud čovjek koristit će vodu koja nije sterilizirana.

Više ljudi umire ili obolijeva od zagađene vode nego od kave, čaja, duhana i drugih stimulanata. Osobno sam se odrekao svih stimulanata. Također, praktično ne jedem meso. Uvjeren sam da za sto godina kava, čaj i duhan neće biti toliko primamljivi. Alkohol će se, ipak, i dalje koristiti, jer on nije stimulant već provjereni eliksir života. Stimulanti neće nestajati pod prisilom. Jednostavno više neće biti u modi da se organizam truje štetnim sastojcima. Prirodna hrana, kao što su mlijeko, med, žitarice bit će osnova epikurejskih večera i u vrhunskim restoranima 21. stoljeća.

Bit će dovoljno žita i proizvoda od žita da se ishrani čitav svijet, uključujući i milijune gladnih u Kini i Indiji. Naš planet je prebogat, a tamo gdje nešto bude nedostajalo, dušik dobiven iz zraka obnovit će tkivo Zemlje. Ja sam 1900. razvio proces za ovu namjenu. Kasnije, poslije četrnaest godina, pred ratnim potrebama, usavršili su ga njemački kemičari.

IZVOR: Dnevnik.hr

Prijava na newsletter

doleplacanje.jpg

ŽAD RMM d.o.o. Kiseljak
Tel/Fax: +387 (0)30 879 899
E-mail: info@zad.ba

VELEPRODAJA
Mob: +387 (0)63 338 824
E-mail: marketing@zad-rmm.com

ŽAD RMM d.o.o. Kiseljak - 2017 sva prava pridržanadesigner17